Contracten voor bepaalde tijd: welke mogelijkheden zijn er nog?

Sinds 1 juli 2024 geldt de Wet Vaste Huurcontracten, waardoor huurcontracten voor bepaalde tijd in Nederland wettelijk niet langer zijn toegestaan. Dit betekent voor zowel verhuurders als huurders een belangrijke wijziging in het speelveld. Toch zijn er nog steeds enkele mogelijkheden om woningen tijdelijk te verhuren…

1. Uitzonderingen op de Wet Vaste Huurcontracten

Er zijn een aantal groepen die jij als verhuurder onder deze nieuwe wet toch een contract voor bepaalde tijd mag aanbieden:

  • Studenten die tijdelijk voor studie in een andere plaats moeten huren dan waar zij wonen.
  • Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk ergens anders wonen.
  • Personen die uit een maatschappelijke opvang komen of in een sociale noodsituatie verkeren en dat kunnen aantonen.
  • Huurders met wie de verhuurder een tweede kanscontract aangaat: huurders waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte.
  • Personen die tussen de16 en 27 jaar zijn en na het overlijden van hun ouder/verzorger (de hoofdhuurder) de huurovereenkomst overnemen.
  • Ouders die scheiden, aantoonbaar niet meer samenwonen en tijdelijk een woning huren om dichtbij hun kind of kinderen te blijven wonen.
  • Huurders die op de Waddeneilanden werken en normaal in een andere plaats wonen.
  • Vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen en wachten op definitieve huisvesting.
     

2. Leegstandsvergunning

Een andere mogelijkheid is verhuren via een leegstandsvergunning.

Een leegstandvergunning maakt het voor jou als eigenaar mogelijk je leegstaande huis of gebouw tijdelijk te verhuren. Hierbij is een groot deel van de wettelijke huurbescherming niet van toepassing.

Wil je woonruimte verhuren in een voor verkoop bestemde huurwoning? Dan kun je een vergunning krijgen voor 2 jaar, waarna je 3 keer voor telkens 1 jaar verlenging kunt krijgen, tot een totaal van 5 jaar.  

Wil je woonruimte verhuren in een voor verkoop bestemde woning? Je kunt een vergunning krijgen voor maximaal 5 jaar.

Je kunt een vergunning aanvragen voor de volgende woonruimten:

1. Woonruimte in een gebouw voor groepsgewijze huisvesting, verzorging of verpleging, logiesverschaffing, administratie en/of onderwijs dat in afwachting is van een andere bestemming;

2. Woonruimte in een voor de verkoop bestemde woning, die:

  • Nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning);
  • In de twaalf maanden voordat de woning leeg kwam te staan door de eigenaar geheel of grotendeels bewoond is geweest (of, wanneer de woning minder dan een jaar geleden is opgeleverd, sindsdien door de eigenaar bewoond is geweest);
  • In de tien jaar voordat de woning leeg kwam te staan slechts drie jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuur is geweest.

3. Woonruimte in een voor sloop of renovatie bestemde huurwoning;

4. Woonruimte in een voor de verkoop bestemde huurwoning.

Een aanvraag voor een leegstandsvergunning kost eenmalig € 122,00.
 

3. Diplomatenclausule

De diplomatenclausule is ideaal voor huiseigenaren die besluiten om tijdelijk naar het buitenland te gaan voor werk, studie of avontuur. Deze clausule is een speciale bepaling in het huurcontract die ervoor zorgt dat de verhuurder (jij dus) de huur kan opzeggen wanneer je terugkeert naar Nederland. Dit biedt de zekerheid dat je niet vast komt te zitten met huurders die niet weg willen, en dat je zelf weer de beschikking krijgt over je eigen woning op het moment dat je dat nodig hebt. De diplomatenclausule regelt ook dat de verhuurder de huurovereenkomst eventueel weer kan verlengen zonder dat de huurder huurbescherming Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd met een diplomatenclausule, beide partijen de huurovereenkomst niet kunnen beëindigen zonder wederzijdse goedkeuring. Als je als verhuurder terug wilt keren naar de woning dan dien je de huur tijdig op te zeggen, bij voorkeur via een aangetekende brief.

Zie deze blogpost voor een uitgebreide uitleg over de diplomatenclausule:
https://www.extatehousing.nl/nl/nieuws/woning-verhuren-met-diplomatenclausule/66574e58c2c40beb74746bb9

Benieuwd naar de verhuurwaarde van je woning?

Bereken via ons gratis je verhuurprijs!

Doe de gratis aanvraag