Woning verhuren met diplomatenclausule

Ga jij naar het buitenland en denk je eraan om je woning tijdelijk te verhuren?

Steeds meer huiseigenaren besluiten om tijdelijk naar het buitenland te gaan voor werk, studie, of avontuur. In zo’n geval kan het verhuren van je woning een slimme manier zijn om je hypotheeklasten te dekken en je huis niet leeg te laten staan. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je je huis tijdelijk wilt verhuren? In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten die je moet overwegen om dit proces soepel te laten verlopen.

1. Diplomatenclausule

Een van de grootste zorgen van huiseigenaren die hun woning tijdelijk willen verhuren, is de zekerheid dat ze na hun tijd in het buitenland weer in hun eigen huis kunnen trekken. Hier komt de diplomatenclausule om de hoek kijken.

De diplomatenclausule is een speciale bepaling in het huurcontract die ervoor zorgt dat de verhuurder (jij dus) de huur kan opzeggen wanneer je terugkeert naar Nederland. Dit biedt de zekerheid dat je niet vast komt te zitten met huurders die niet weg willen, en dat je zelf weer de beschikking krijgt over je eigen woning op het moment dat je dat nodig hebt. De diplomatenclausule regelt tevens dat jij de huurovereenkomst eventueel weer kan verlengen zonder dat de huurder huurrechten opbouwt. Wat je echter wel moet realiseren is dat bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd met een diplomatenclausule noch de verhuurder noch de huurder kan opzeggen binnen de lopende huurtermijn die is afgesproken zonder wederzijdse goedkeuring. Wil je als verhuurder terugkeren naar die woning, dan dien je de huur op tijd op te zeggen bij de verhuurder. Ons advies is om dat altijd te doen via een aangetekende brief.

Stel dat jij een jaar naar Amerika gaat voor werk en je sluit een huurovereenkomst voor bepaalde tijd mét een diplomatenclausule af voor 12 maanden met startdatum 1 januari. Stel de werkklus eindigt eerder en jij schrijft de huurder na 6 maanden aan dat hij eruit moet, dan kan dat dus niet. Zonder meewerking van de huurder zal je moeten wachten tot de termijn van 12 maanden over is. Houd er ook rekening mee dat je het dringend eigen gebruik moet kunnen aantonen. Heb jij de woning dus helemaal niet zelf nodig omdat jij inmiddels bent gaan samenwonen met jouw partner in Nederland, dan zal het waarschijnlijk alsnog niet lukken om de huurder eruit te krijgen (als de huurder weigert). Moet jij van werk terugkomen uit het buitenland en heb jij oprecht zelf de woning weer nodig om in te wonen, dan kan dit wel. Het kan alsnog zijn dat de huurder weigert. Dan zal je de ontbinding via de kantonrechter moeten aanvragen.

Tevens kan een huurder een contract met diplomatenclausule ook niet tussentijds opzeggen tijdens de initiële huurperiode (vóór een eventuele verlenging). Als het contract wordt verlengd, heeft de huurder automatisch een opzegtermijn van 1 maand.

Contracten voor bepaalde tijd zonder diplomaten clausule die niet worden beëindigd, veranderen na deze periode automatisch in onbepaalde tijd.
 

2. Professioneel beheer van de woning

Een andere belangrijke overweging is het beheer van je woning tijdens jouw afwezigheid. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om dit beheer uit handen te geven aan een professionele partij. Dit kan je veel tijd en stress besparen, omdat je niet zelf verantwoordelijk bent voor het oplossen van problemen die zich kunnen voordoen.

Er zijn twee hoofdvormen van vastgoedbeheer: financieel beheer en technisch beheer.

Financieel beheer houdt in dat de beheerder verantwoordelijk is voor de huurincasso, het beheren van de huurcontracten, en het behandelen van eventuele betalingsproblemen of huurachterstanden. Dit betekent dat je zeker kunt zijn van tijdige huurinkomsten zonder dat je zelf achter betalingen aan hoeft te gaan.

Technisch beheer omvat het onderhoud en de reparaties aan de woning. Dit kan variëren van het regelen van kleine reparaties tot het coördineren van grotere onderhoudswerkzaamheden. De beheerder zorgt ervoor dat de woning in goede staat blijft, wat zowel voor jou als voor de huurders prettig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekkende kranen of kapotte verwarmingen, want de beheerder lost dit allemaal op.

Door het beheer van je woning aan een professionele partij over te laten, word je als eigenaar volledig ontzorgd. Dit is vooral handig als je in een andere tijdzone zit of niet direct beschikbaar bent om problemen op te lossen. Het geeft je de rust en ruimte om te genieten van je tijd in het buitenland, zonder je zorgen te maken over je woning.

Door goed voorbereid te zijn en de juiste maatregelen te nemen, kun je met een gerust hart naar het buitenland vertrekken. Het tijdelijk verhuren van je woning kan een uitstekende manier zijn om je hypotheeklasten te dekken en je woning goed te onderhouden, zodat je bij terugkomst weer direct in je eigen vertrouwde omgeving kunt wonen.

Benieuwd naar de verhuurwaarde van je woning?

Bereken via ons gratis je verhuurprijs!

Doe de gratis aanvraag